Krioterapia – jak często?

Krioterapia jest to leczenie bólu za pomocą zimna. Metoda ta, choć wywodzi się ze Starożytnego Egiptu, dopiero wiele tysięcy lat później doczekała się swoich entuzjastów. Wielu pacjentów zastanawia się jednak ile …

Jaki pistolet lakierniczy dla amatora wybrać?

Jaki pistolet lakierniczy na początek będzie najlepszy? Wydawać by się mogło, że zmiana koloru samochodu czy motoru możliwa jest tylko i wyłącznie w profesjonalnych warsztatach. Nic z tych rzeczy, a tego …

Jakie powierzchnie można poddać piaskowaniu?

Przygotowanie powierzchni do dalszego użytku jest niesamowicie ważne. Niezależnie od tego, w jaki sposób materiał ma zostać dalej wykorzystany, należy go do tego dostosować. Zazwyczaj obróbka nie kończy się po jednym …

chirurg

Narzędzia chirurgiczne dzieli się wiele kategorii ze względu na ich zastosowanie – między innymi na akcesoria przeznaczone do retrakcji tkanek (retraktory), do ich preparowania (nożyczki), przytrzymywania, sondowania, a także inne, specjalistyczne przyrządy chirurgiczne. Bez nich niemożliwe byłoby skuteczne przeprowadzanie operacji czy zabiegów. W tym artykule przyjrzymy się nieco bliżej kleszczom chirurgicznym, inaczej zwanym kleszczom Kochera i Pean, które przeznaczone są głównie do podtrzymywania tkanek.

Kleszcze chirurgiczne – rodzaje i ich zastosowanie

Jak już wiemy, kleszcze chirurgiczne są pomocne w podtrzymywaniu tkanek przez chirurga. Najczęściej stosowane są w chirurgii ogólnej, stomatologicznej, plastycznej, ginekologicznej, laryngologicznej czy szczękowej. Jednak nie wszystkie te narzędzia będą mogły znaleźć swoje zastosowanie w każdej dziedzinie. Wobec tego kleszcze można podzielić na:

  • hemostatyczne,
  • zaciskowe (do serwet i kompresów, przytrzymujące i narządowe).

Ponieważ kleszcze zabiegowe używane są do najróżniejszych zabiegów na sali operacyjnej, różnią się one pod wieloma względami, choćby kształtem końcówki. Te różnice sprawiają, że można podzielić je na peany:

  • kostne,
  • jelitowe,
  • naczyniowe,
  • maciczne,
  • płucne.

Kleszcze zabiegowe naczyniowe

Chirurg do prawie każdego poważniejszego zabiegu i operacji musi zastosować kleszcze chirurgiczne naczyniowe. Są one niezbędne do zatrzymania ewentualnego postępującego krwawienia, tym samym nierzadko do ratowania życia. Kleszczyki te pozwalają na szybkie, skuteczne, ale chwilowe zamknięcie naczyń krwionośnych, a dzięki swojej smukłej i wygodnej dla dłoni budowie pozwalają na zachowanie najwyższej precyzji podczas zabiegu i sprawne zamknięcie światła naczynia w odpowiednim miejscu. Do szybkiego zatrzymywania krwawienia z rany używa się kleszczy o zgiętych końcach – pozwalają one na manewrowanie nimi zarówno na dół, jak i w górę.

 

Jednak tych narzędzi chirurgicznych nie używa się tylko i wyłącznie do zatrzymywania krwawienia, ale również do podtrzymywania mięśni, powięzi i innych tkanek, nie tylko podczas operacji na otwartym ciele, ale również w trakcie zabiegów ambulatoryjnych. Narzędzia od wewnętrznej strony części pracującej mogą posiadać poprzeczne rowki, zapewniając tym samym pewne zaciśnięcie naczynia.

Najczęściej używanymi kleszczami naczyniowymi są kleszcze typu pean i typu Kochera. Czym się różnią? Otóż oba te rodzaje można rozróżnić między innymi dzięki kształtom ich końcówek. Te kleszczyki mają jednak te same uchwyty, które ułatwiają operacje na ciele, oraz zatrzask umiejscowiony tuż na wysokości uszek, którego obsługa jest niezwykle prosta – wystarczy tylko jednym ruchem zbliżyć do siebie oba ramiona narzędzia.

Kleszcze Pean – charakterystyka

 

Jak już wspomniane było nieco wyżej, różnicę między kleszczami Pean a kleszczami Kochera można zauważyć dzięki kształtowi ich końcówek. Te znajdujące się w Peanach mają gładkie końce, a ich wygląd można porównać do końcówki anatomicznej pincety. Ich konstruktorem był francuski chirurg, którego nazwisko stanowi obecnie nazwę tego rodzaju kleszczy. Należą do typu hemostatycznego, czyli służą do zamykania naczyń krwionośnych i bywają chętnie wykorzystywane przez ginekologów.

Kleszcze Kochera – charakterystyka

Drugim rodzajem kleszczy chirurgicznych naczyniowych są narzędzia zwane kleszczami Kochera. Nie mają one, jak narzędzia francuskiego lekarza Peana, gładkich końcówek, ale na ich końcach znajdują się ząbki. Ich rozmieszczenie jest różne, ale najczęściej spotyka się te, które na jednym końcu mają dwa ostre ząbki, a na drugim tylko jeden. Mogą również od swojej wewnętrznej strony zawierać poprzeczne rowki. Swoją nazwę również zawdzięczają chirurgowi, tym razem szwajcarskiemu lekarzowi o nazwisku Emil Theodor Kocher.

Kleszcze Kochera to jednak nie tylko narzędzia typowo naczyniowe. Ten rodzaj może być również stosowany do operacjach na jelitach stąd ich nazwa – kleszcze jelitowe Kochera, które oferuje sklep https://madens.pl/oferta/narzedzia-instrumenty-chirurgiczne/kleszcze-chirurgiczne/. Nie służą tylko do mocnego przytrzymywania tkanek, ale i zatrzymywania krwawienia.