Czy warto skorzystać z usług biura tłumaczeń?

W dobie globalizacji i rosnącej mobilności tłumaczenia językowe stały się koniecznością. Przekazywanie informacji w różnych językach jest niezbędne zarówno dla osób prywatnych, jak i firm działających na międzynarodowym rynku. Chociaż wiele …

Transport drogowy – co to?

Transport drogowy to jeden z kluczowych elementów współczesnej logistyki. W dobie globalizacji i rosnącego znaczenia handlu międzynarodowego, znaczenie tego sektora stale wzrasta. Ale co to jest transport drogowy? Aby dokładnie zrozumieć …

Elektroniczny obieg dokumentów – co to jest?

Elektroniczny obieg dokumentów to pojęcie, które zyskuje na znaczeniu w dzisiejszym cyfrowym świecie. Coraz więcej firm i instytucji przechodzi na cyfryzację swoich procesów, w tym przepływu dokumentacji. Ale co to jest …

dieta

Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Bezpośrednio związana z plagą otyłości, zbyt małą ilością ruchu i insulinoopornością wymaga często jednoczesnego leczenia farmakologicznego oraz konsekwentnej zmiany stylu życia. W profilaktyce  i leczeniu cukrzycy typu 2 ogromną rolę odgrywa prawidłowa dieta. Zalecenia diabetologów do niedawna mówiły o konieczności regularnego spożywania pięciu małych posiłków dziennie, rezygnacji z większości tłustych i słodkich potraw na rzecz węglowodanów złożonych. Obecnie pojawiają się jednak zupełnie nowe trendy, a jednym z nich jest dieta ketogeniczna. Czy dieta keto dla cukrzyka to dobry pomysł?

Dieta keto a cukrzyca

Dieta ketogeniczna to odmiana diety ultraniskowęglowodanowej, w której 70–80% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzi z tłuszczu, 20–25% z białek, a zaledwie 5-10% z węglowodanów. Oczywiście, ważne jest również źródło pochodzenia poszczególnych makroskładników. Tłuszcze, choć stanowią podstawę diety, muszą być wybierane bardzo rozważnie, tak by większą ich część stanowiły te nienasycone. Stąd też keto kuchnia obfituje w awokado i tłuste ryby morskie. Idealnym źródłem białka są chude mięsa, ryby, jajka, a także orzechy czy pestki w ograniczonych ilościach. Niewielki procent węglowodanów w diecie to z kolei wyłącznie te obecne w spożywanych warzywach, głównie ciemnozielonych liściastych oraz kapustnych, jak kalafior czy brokuł. W diecie ketogenicznej nie ma miejsca na potrawy mączne, słodycze, ale również kasze tradycyjnie uważane przez diabetologów za pokarm jak najbardziej odpowiedni dla cukrzyków.

Dieta keto przy cukrzycy wydaje się wielu osobom rozwiązaniem ryzykownym, jednak prowadzone na świecie badania wykazują, że jest to skuteczne podejście. Zazwyczaj przyczynę występowania cukrzycy typu 2 stanowi zbyt duża masa ciała. Dieta keto to niezwykle skuteczny sposób na walkę z otyłością. Dzięki eliminacji węglowodanów i zastąpieniu zdrowymi tłuszczami ubytek masy ciała osób na diecie następuje zdecydowanie szybciej oraz wymaga mniejszej ilości wyrzeczeń. Dieta ketogeniczna nie powoduje uczucia głodu, co zdecydowanie ułatwia odchudzanie i sprzyja leczeniu cukrzycy.

Dieta ketogeniczna, cukrzyca a ketoza – o co w tym wszystkim chodzi?

W przypadku cukrzycy typu 2, w organizmie nie działa prawidłowo mechanizm wydzielania insuliny. Stanowi ona hormon anaboliczny, który inicjuje pobór glukozy do tkanek oraz hamuje uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Czynnikiem warunkującym wyrzuty insuliny do krwi są właśnie spożywane w diecie węglowodany. Zjedzenie ciastka powoduje gwałtowny wzrost glukozy we krwi, co z kolei stanowi czynnik wywołujący wyrzut insuliny. Hormon ten sprawia, że cukier z krwiobiegu jest natychmiast transportowany do tkanek, gdzie – ponieważ nie zostaje w całości zużyty – zostaje zmagazynowany w postaci tłuszczu. Następuje gwałtowny spadek poziomu cukru, organizm odczuwa silny napad głodu i pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego.

Jeśli jednak do organizmu dostarczane są zdrowe tłuszcze zamiast węglowodanów, organizm zaczyna wykorzystywać jako paliwo ciała ketonowe, wytworzone w procesie metabolizmu tłuszczu w wątrobie. Organizm wchodzi wówczas w stan ketozy, który został dokładnie przebadany przez naukowców. Wiadomo, że czerpanie energii z ciał ketonowych zamiast glukozy prowadzi w rezultacie do zmniejszenia masy ciała pacjentów, poprawy wartości HbA1c (glukozy glikolowanej będącej swoistym markerem cukrzycowym), poprawy profilu lipidowego, a także zmniejszenia wahań poziomu glukozy we krwi.

U diabetyków stosujących dietę keto często dochodzi do poprawy umożliwiającej rezygnację z leczenia farmakologicznego.

Podsumowując, w rozważaniach cukrzyca a dieta ketogeniczna, na podstawie wyników badań prowadzonych na coraz szerszą skalę można stwierdzić, że keto kuchnia może być alternatywą, która zmienia życie osób z cukrzycą na lepsze. Oczywiście, w przypadku wszelkich chorób przewlekłych swoje wybory, również te dotyczące diety, warto skonsultować z lekarzem specjalistą.