Czym jest agrofobia?

Agrofobia – to słowo, które w dzisiejszych czasach zyskuje coraz większą uwagę. Ale czy naprawdę wiemy, co oznacza? Czy jest to po prostu niechęć do przestrzeni zewnętrznej, czy może coś znacznie …

Czy warto skorzystać z usług biura tłumaczeń?

W dobie globalizacji i rosnącej mobilności tłumaczenia językowe stały się koniecznością. Przekazywanie informacji w różnych językach jest niezbędne zarówno dla osób prywatnych, jak i firm działających na międzynarodowym rynku. Chociaż wiele …

Transport drogowy – co to?

Transport drogowy to jeden z kluczowych elementów współczesnej logistyki. W dobie globalizacji i rosnącego znaczenia handlu międzynarodowego, znaczenie tego sektora stale wzrasta. Ale co to jest transport drogowy? Aby dokładnie zrozumieć …

miód

Lecznicze właściwości miodu są wykorzystywane od wieków, wpływa on pozytywnie na metabolizm, przyspiesza gojenie się ran, a nawet obniża ciśnienie tętnicze. Cenne właściwości tej substancji wytwarzanej przez pszczoły wykorzystywano już w starożytności, jest to jedyny produkt, który się nie psuje, przetrwał w grobowcach egipskich faraonów i w dalszym ciągu był przydatny do spożycia.

Cenne składniki odżywcze miodu

Pszczoły zbierają nektar kwiatowy, przerabiają go w ulu i zaopatrują w enzymy, w ten sposób powstaje miód, składający się w głównej mierze z wody i węglowodanów. W skład cukrów wchodzi glukoza i fruktoza, a pozostałe składniki to substancje mineralne takie jak: potas, sód, wapń, cynk, fosfor, żelazo, miedź i mangan. Miód zawiera również witaminę C oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP. Enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów to nadtlenek wodoru o działaniu bakteriostatycznym oraz woda utleniona. Miód ma wiele wartości odżywczych, ale wykazuje również korzystne oddziaływanie na metabolizm komórkowy, wykazuje również działanie detoksykujące. Fruktoza, która odtruwa organizm, niweluje również toksyczne działanie używek, kawy i alkoholu. Zawarte żelazo w miodzie jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Bardzo pozytywne właściwości miodu to także zdolność neutralizowania toksyn znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku. Nie ma on również w swoim składzie żadnych niepożądanych substancji chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wyczulone na toksyny. Popularny miód w Szczecinie to między innymi rzepakowy zawierający duże ilości glukozy, dzięki czemu szybko ulega krystalizacji. Chętnie wykorzystywany miód w Szczecinie występuje często w postaci płynnej, w jego składzie jest więcej fruktozy i z tego powodu później ulega krystalizacji.

Właściwości lecznicze miodu

Miód wykazuje pozytywne działanie na serce, układ nerwowy oraz trudno gojące się rany, jest także składnikiem wielu kosmetyków. Posiada właściwości odżywiające skórę, łagodzi podrażnienia, a także działa przeciwstarzeniowo. Warto także wiedzieć, że wykorzystywany miód w Szczecinie wykazuje również właściwości antybiotyczne, dzięki temu, że zawiera takie substancje jak lizozym i apidycyna. Preparaty z zawartością miodu wzmacniają serce, dlatego powinny być stosowane w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, w okresach wyczerpania organizmu i rekonwalescencji, korzystne właściwości miodu są zalecane szczególnie osobom starszym i dzieciom.

Naturalny miód na terenie Szczecina, jak też innych miastach może być rozpoznawany po jego pewnych cechach, należy do nich waga, 1 l dojrzałego miodu waży około 1,4 k. Można też sprawdzić jego pochodzenie, lejąc miód z pewnej wysokości na płaską powierzchnię, prawdziwy miód zawsze utworzy górkę. Trzeba również pamiętać, że powinien on być przechowywany w odpowiednich warunkach, aby zachować swoje cenne właściwości. Najlepszym miejscem jest zacieniona szafka, w której panuje temperatura pokojowa, przed spożyciem miód nie może być podgrzewany powyżej 40 stopni C.