Krioterapia – jak często?

Krioterapia jest to leczenie bólu za pomocą zimna. Metoda ta, choć wywodzi się ze Starożytnego Egiptu, dopiero wiele tysięcy lat później doczekała się swoich entuzjastów. Wielu pacjentów zastanawia się jednak ile …

Jaki pistolet lakierniczy dla amatora wybrać?

Jaki pistolet lakierniczy na początek będzie najlepszy? Wydawać by się mogło, że zmiana koloru samochodu czy motoru możliwa jest tylko i wyłącznie w profesjonalnych warsztatach. Nic z tych rzeczy, a tego …

Jakie powierzchnie można poddać piaskowaniu?

Przygotowanie powierzchni do dalszego użytku jest niesamowicie ważne. Niezależnie od tego, w jaki sposób materiał ma zostać dalej wykorzystany, należy go do tego dostosować. Zazwyczaj obróbka nie kończy się po jednym …

kuchnia

Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna w użytkowaniu, jednak ważne jest też jej piękno. Dzieje się tak dlatego, że wystrój miejsca, gdzie przygotowywane są posiłki, wpływa na apetyt osoby je jedzącej – to bardzo ważny aspekt obok umiejętności szefa kuchni, receptury potrawy i jakości użytych składników.

Planując aranżację, rodzaj, wielkość i kolor mebli czy urządzeń kuchennych, oprócz gustów oraz upodobań członków rodziny, należy kierować się wielkością wraz z kształtem kuchni. Ilość docierającego do niej naturalnego światła również stanowi ważny czynnik. Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas projektowania kuchni?

Założenia wstępne w projekcie kuchni – Wrocław

Pierwszy i najważniejszy krok w podjęciu działalności remontowej zaczyna się od dokładnego określenia budżetu remontowego oraz projektu. Znając nasze ograniczenia czy możliwości, z łatwością dobierzemy odpowiednie materiały, a także sprzęt do realizacji projektów. Kolejnym ważnym krokiem jest przestrzeganie zasad ergonomii kuchni. Projektant nie powinien zapominać o szczegółach, których zaniedbanie może prowadzić do niezadowolenia i obniżenia efektywności codziennych czynności.

Najważniejsza jest funkcjonalność, ale istotny wpływ ma również odpowiednio dobrana estetyka, która jest dostosowana do naszego stylu życia. Jeśli chodzi o design, na pierwszy rzut oka może wydawać się oczywiste, że warto na to zwrócić uwagę. Nie pomiń doboru odpowiedniej wysokości blatu i jego powierzchni, odległości między przyborami kuchennymi oraz połącz to z estetyką. Ważne są również oświetlenie i kolor budynków czy ścian. Wybierając projekt kuchni we Wrocławiu, powinniśmy określić te wszystkie potrzeby.

Projekt kuchni, Wrocław – pamiętaj o ergonomii

Eksperci odwołują się do tzw. złotej zasady projektowania kuchni. Trójkąt symbolizuje układ trzech podstawowych elementów wyposażenia: lodówki, zlewu i kuchenki (lub piekarnika). Patrząc z góry, urządzenia te znajdują się na wierzchołkach figury geometrycznej. Ponieważ sprzęty te są umieszczone blisko siebie, łatwiej jest pracować w kuchni, bo mamy wszystko pod ręką. To jest właśnie ergonomia.

Projektant przygotowuje szkice kuchni według tej zasady i zwykle zaleca odległość 1,20-2 m między lodówką a zlewozmywakiem, podobną wartość między zlewem a kuchenką oraz między lodówką a kuchenką. Oczywiście, wymiary te mogą się różnić w zależności od wielkości pomieszczenia. Decydując się na projekt kuchni we Wrocławiu, powinniśmy wybrać projektanta, który bierze pod uwagę tę zasadę.

Projekt kuchni, Wrocław – przestrzeń przyjazna dzieciom

W przypadku dziecka nic nie jest przewidywalne. Nie możemy jednak uniemożliwić pociechom wejścia do kuchni. Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu przestrzeni, z której również będą korzystać? Czego użyć zamiast drzwi? Co równie ważne, szuflady i szafki powinny posiadać magnetyczne lub rzepowe klipsy, które chronią dzieci przed dostępem do zawartości. Podobnie piece i piekarniki muszą posiadać blokadę pozostawiającą te sprzęty poza zasięgiem ciekawskich rączek.

Dobre rozwiązanie to przypisanie dziecku szuflady, w której będzie przechowywało swoje smakołyki. Wtedy pozostałe zakamarki nie będą go interesować. Wszystkie urządzenia powinny być zawsze ukryte. Pamiętajmy również, że wszelkie ostre krawędzie również stanowią zagrożenie i albo nie powinny w ogóle znajdować się w kuchni, albo należy je zabezpieczyć miękką okleiną.