Krioterapia – jak często?

Krioterapia jest to leczenie bólu za pomocą zimna. Metoda ta, choć wywodzi się ze Starożytnego Egiptu, dopiero wiele tysięcy lat później doczekała się swoich entuzjastów. Wielu pacjentów zastanawia się jednak ile …

Jaki pistolet lakierniczy dla amatora wybrać?

Jaki pistolet lakierniczy na początek będzie najlepszy? Wydawać by się mogło, że zmiana koloru samochodu czy motoru możliwa jest tylko i wyłącznie w profesjonalnych warsztatach. Nic z tych rzeczy, a tego …

Jakie powierzchnie można poddać piaskowaniu?

Przygotowanie powierzchni do dalszego użytku jest niesamowicie ważne. Niezależnie od tego, w jaki sposób materiał ma zostać dalej wykorzystany, należy go do tego dostosować. Zazwyczaj obróbka nie kończy się po jednym …

To owoc soczysty, większy od jagody. Smaczny i słodki, nadający się do ciast, deserów, przetworów i bezpośredniego spożycia. Ma sporo właściwości, jest zdrowy, a przy tym niskokaloryczny. Borówka amerykańska szturmem zdobyła podniebienia dzieci i dorosłych. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść.

Borówki – wartości odżywcze

To bardzo wartościowy owoc. Zawiera dużo witaminy C, A i E. Kilkakrotnie więcej, niż pozostałe owoce i warzywa. W 100 gramach jest aż 9,7 mg witaminy C i 0,6 mg witaminy E. Taka zawartość to wyjątkowa cecha borówki. Witaminy, które zawiera dodatkowo to: B1, B2, B6, B9, D, K i PP. W jej składzie znajdziesz wapń, potas, magnez, sód, fosfor, żelazo i miedź. To owoc o wysokim poziomie błonnika, który zawiera także przeciwutleniacze, antyoksydanty i flawonoidy. Ryboflawina, niacyna i tiamina, garbniki i fitoestrogeny również tworzą ten wyjątkowy owoc. To witaminowa i odżywcza bomba. Mocno wpływa na układ odpornościowy organizmu.

Borówka amerykańska – właściwości 

W czasie wojny borówkę podawano lotnikom, po to by ich oczy, mogły szybciej się adaptować do ciemności. Borówka wspiera wzrok. Jest dobra, kiedy Twoim oczom doskwiera zaćma lub zwyrodnienie plamki żółtej. Flawonoidy z kolei poprawiają pamięć poprzez stymulowanie neuronów i korzystny wpływ na połączenia międzymózgowe. Seniorzy, którym podawano przez okres 12 miesięcy owoce, wykazywali się zdecydowanie lepszą pamięcią. Owoc obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ze względu na dużą zawartość witamin, borówki wzmacniają cały układ immunologiczny. Mniejsze ryzyko występowania marskości wątroby zawdzięcza się regularnemu spożywaniu owocu. Liczne badania, które stosuje się na borówce, pokazują, że osoby, które je spożywają, w mniejszym stopniu zapadają na nowotwory. Fitoestrogen blokuje działania enzymów, które mogą mieć wpływ na mnożenie się komórek nowotworowych. Takie obserwacje wysnuto, przy badaniu raka piersi u kobiet.

Borówka amerykańska – indeks glikemiczny 

To jeden z najmniej kalorycznych owoców, a przy tym bardzo słodki. Jego IG kształtuje się na poziomie 53. Dzięki takim właściwościom owoc mogą spożywać nawet osoby chorujące na cukrzycę typu 2 i z insulinoopornością. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej lub dbasz o sylwetkę, możesz pozwolić sobie na taki naturalny smakołyk. Bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami i białkowymi koktajlami, dlatego poleca się go w większości diet. Ponieważ ma sporo błonnika, to jest również syty. Antyoksydanty zawarte w borówce dodatkowo biorą udział w oczyszczaniu organizmu, bo usuwają toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Wartości odżywcze borówki wyposażają organizm we wszystkie mikroelementy, co jest istotne dla osób będących na dietach. Garbniki działają z kolei przeciwbakteryjnie. 

Owoc korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy.

To owoc, który koniecznie powinien być włączony do codziennej diety. Szereg właściwości i bogactwo składników czyni borówkę amerykańską pierwszorzędnym superfood. Korzystaj z tego, co dała natura, a do tego jedz smacznie.